top of page
LOGO.gif

HKV:n Aikuisurheilu

Laadukasta toimintaa aikuisille

HKV:n aikuisurheilijat ovat yli 30-vuotiaita yleisurheilijoita. Mukaan toimintaan pääsee jo kaksikymppisenä. Yli 30-vuotiaat voivat kilpailla Suomen aikuisurheiluliitto SAUL:n kilpailuissa, alle 30-vuotiaat yleisen sarjan kilpailuissa.

HKV:n aikuisurheilijat olivat Suomen parhaita yleisurheilijoita vuonna 2022 ja 2023, jolloin voitimme SAUL:n yleisurheilumaljan.

Harjoittelemme kesällä Eläintarhan kentällä ja talvella Liikuntamyllyssä sekä Eläintarhan putkessa. Tervetuloa mukaan toimintaamme!

Kati Oikarinen.jpg
Aikuisurheilun ABC 
eli kaikki mitä olet halunnut aina tietää aikuisurheilusta

aikuisurheilijoiden harjoituskalenteri 

näkyy Suomisportissa, kun liityt aikuisurheilijoiden ryhmään ja maksat aikuisurheilijoiden toimintamaksua.

aikuisurheilijoiden toiminta ja toimintamaksu

aikuisurheilijoiden toimintaan osallistuvan tulee maksaa HKV:n jäsenmaksu (kirjautua itse jäseneksi suomisportin linkin kautta) ja aikuisurheilijoiden toimintamaksu (kirjautua myös HKV:n aikuisurheilijoihin suomisportiin). Toimintamaksu kattaa HKV:n aikuisurheilijoiden vuorot Liikuntamyllyssä ja Eläintarhan putkessa, välineet (esimerkiksi seipäät), valmennukset ja aikuisten yleisurheilukoulun. Vuonna 2023 jäsenmaksu oli 60 euroa (40 eläkeläiseltä) ja toimintamaksu 180 euroa vuodessa. Auli Marttisen pikajuoksun kilparyhmä maksaa enemmän, sen toimintamaksu on 450 euroa vuodessa.

aloittaminen

tärkein neuvo come backin tekijälle tai aloittajalle on: aloita varovasti, varsinkin jos sinulla on urheilutaustaa, mutta siitä on jonkin aikaa. Hitaasti kiiruhtamalla pääsee pitkälle, liian kovatehoinen harjoittelu liian pian voi kostautua. Vaikka punttisalilla painoihin lisäisi kilon viikossa - niskassasi on vuoden päästä 50 kiloa enemmän kuin tänään. Anna paikkojesi tottua pikajuoksuun, loikkiin jne. Lopeta harjoitukset kesken, kun alkaa tuntua siltä, että väsymys vie liikkeen hallinnan. Aikuisurheilu on pitkän tähtäimen tekemistä, aikaa on, ja aikuisurheilija voi oikein harjoittelemalla kehittyä vuosien, jopa vuosikymmenien ajan. Rakenna ensin pohjia, peruskestävyyttä, perusvoimaa, liikkuvuutta, ja rakenna pikku hiljaa niiden päälle. Uudet liikkeet vaativat elimistöltä totuttelemista. Tee ensin esimerkiksi kevyt loikkaharjoitus ja kuulostele palautumistasi siitä.

edustusasu

SM-kilpailuissa olisi syytä käyttää seuran virallista edustuspaitaa, mutta ketään ei ole vielä hylätty paidan puuttumisen vuoksi. HKV:n asuja on myynnissä talvella Liikuntamyllyn 60 m maalin kohdalla olevassa kopissa, usein lauantaina aamupäivällä. Kesällä asuja on Eläintarhan kentän varastossa. Asutilauksia järjestetään säännöllisesti.

facebook

hkv:n aikuisurheilijat -nimisessä ryhmässä käydään keskustelua ja tiedotetaan monenlaisista asioista.

harjoitusryhmien viestintä

eri lajien harjoitusryhmillä on omat viestintäkanavansa whatsappissa. Whatsapp-ryhmään voi liittyä aina jos laji kiinnostaa ja haluaa olla kuulolla treeneistä ja tapahtumista, se ei edellytä erityistä aktiivisuutta. Aikuisurheilijat harrastavat usein monta lajia ja kuuluvat useampaan ryhmään.

hkv:n jäsenyys

jäsenrekisteri on suomisportissa (linkki "liity jäseneksi" -sivulla). Jäsenet kirjaavat omat tietonsa rekisteriin. Seuran jäsenrekisteriin kirjautuneet jäsenet voivat ostaa yleisurheilulisenssin ja kilpailla SAUL:n SM-kilpailuissa. Jäsenmaksu tulee suomisportiin näkyviin vuosittain tammikuussa. Jos ei halua osallistua aikuisurheilijoiden toimintaan, voi maksaa pelkkää jäsenmaksua, jolloin voi kilpailla kun ostaa lisenssin. Lisenssiä ei voi ostaa, ellei ole jonkin seuran jäsen.

kansainväliset kilpailut

aikuisurheilun tai masters-sarjojen kilpailuja järjestetään PM-, EM- ja MM-tasolla. Tulosrajoja ei ole, mutta toisin kuin SM-kilpailuissa, osallistujan tulee EM- ja MM-tasolla olla kilpailupäivänä täyttänyt sarjan vaatiman iän. PM-kilpailuissa on sama sääntö kuin SM-kilpailuissa, eli samana vuonna täyttävät voivat osallistua sarjaan.

kaverit

vaikka tässä puhutaan kilpailuista ja harjoituksista, parasta aikuisurheilussa ovat kaverit. Aikuisurheilijat muodostavat kannustavan yhteisön, jossa kehittyä yhdessä ja josta löytyy liikunnallisia esikuvia. Monelle SM-viestit ovat vuoden kohokohta, kun saa juosta joukkueelle ja kannustaa muita. Terveiden elämäntapojen lisäksi yhteisöllisyys on pitkän iän salaisuus.

kilpaileminen

aikuisurheilua voi harrastaa, vaikka ei kilpailisikaan. Kilpailuja on toisaalta monentasoisia - seuran omista pikkukisoista aikuisurheilijoiden SM-kisoihin ja aina kansainvälisiin arvokisoihin asti. Omaa kunnon mittaaminen aina silloin tällöin voi antaa harjoitteluun uutta potkua ja fokusta. Aikuisurheilukilpailut ovat mukavia, leppoisia tapahtumia.

kilpailukalenteri

sul:n alaiset kilpailut löytyvät osoitteesta kilpailukalenteri.fi. SAUL:lla on oma kilpailukalenterinsa, joka löytyy sivuilta saul.fi.

lisenssi

yleisurheilukilpailuihin tarvitaan lisenssi. Alle 60-vuotiaat ostavat SUL:n yleisen sarjan lisenssin, yli 60-vuotiaille on hieman edullisempi SAUL-lisenssi. Googlaa SUL ja lisenssi. Lisenssin ostanut voi ilmoittautua kilpailukalenterin kautta kisoihin (nimi löytyy valikosta ilmoittauduttaessa).

pomppu-ukot

järjestää korkeushyppykilpailuja lähes viikoittain ympäri vuoden. Ilmoittautua voi paikan päällä, ei kisamaksua. Aina välillä on lisälaji, esimerkiksi pituus, kuula, kesällä kiekko.

saul

suomen aikuisurheiluliitto järjestää 30+-sarjojen yleisurheilukilpailuja, eri lajien klinikoita, matkoja kansainvälisiin kisoihin. SAUL:n sivuilla aikuisurheilijoiden kilpailukalenteri. Aikuisurheiluliitossa on huomattu urheilukoulujen suosio ja ikärakenne. Vuodesta 2024 lähtien myös alle 30-vuotiaat pääsevät SAUL:n SM-viesteihin urheilukoulujen sarjassa, johon saavat osallistua alle 30-vuotiaat.

seurasiirto

aikuisurheilija voi vaihtaa seuraa tai liittyä uuteen maksamalla yleisurheilulisenssin seuran nimissä. Lisenssi määrittelee, mitä seuraa urheilija edustaa sen kisavuoden. Siirtomaksuja joutuvat miettimään vain yleisen sarjan luokkaurheilijat eli todella kovat kisatykit.​

sm-kilpailut

saul:n järjestämiin SM-kilpailuihin ei ole tulosrajoja, vaan kaikki aikuisurheilijat voivat osallistua kisoihin. Osallistujan tulee kuulua SAUL:n jäsenseuraan, esimerkiksi HKV:hen. SM-kisoissa on sarjoja viiden vuoden välein alkaen 30-vuotiaista. Sarjaan voivat osallistua saman vuoden aikana sarjan ikärajan täyttävät.

sul

Suomen urheiluliitto järjestää lasten ja yleisen sarjan kilpailuja. SUL:n lisenssin voin ostaa SUL:n sivuilta. HKV:n nimissä voi ostaa lisenssin, kun urheilija on lisätty HKV:n jäseneksi.

tilastopaja

viimeisten kilpailujen tulokset näkyvät tilastopajan sivulla, maksamalla saa näkyviin vuositilastot kaikissa, myös aikuisurheilijoiden sarjoissa.

vakuutus

hkv:n aikuisurheilijat vakuuttavat itse itsensä.

askarruttaako aikuisurheilussa jokin?

lähetä kysymyksesi: mika.siimes@nemokustannus.fi

bottom of page