Aikuisurheilun ABC - eli kaikki mitä olet halunnut aina tietää aikuisurheilusta

aikuisurheilijoiden harjoituskalenteri - miksi harjoituskalenterissamme näkyvät harjoitukset vain seuraavalle viikolle? Kaikilla HKV:n harjoitusryhmillä on omat viestintäkanavansa, whatsupit tai muut. Harjoituskalenterin avulla voi saada kontaktin ryhmään. Kalenteriin merkitään tiedossa olevia treenejä, joihin voi vapaasti osallistua. Siinä ei näy kaikki HKV:n aikuisurheilijoiden toiminta. Pikajuoksuharjoitukset koordinaatioineen on hyvä tapa aloittaa harrastus. Loikkaharjoitukset sopivat myös esimerkiksi heittäjille.

aloittaminen - tärkein neuvo come backin tekijälle tai aloittajalle on: aloita varovasti, varsinkin jos sinulla on urheilutaustaa, mutta siitä on jonkin aikaa. Hitaasti kiiruhtamalla pääsee pitkälle, liian kovatehoinen harjoittelu liian pian voi kostautua. Vaikka punttisalilla painoihin lisäisi kilon viikossa - niskassasi on vuoden päästä 50 kiloa enemmän kuin tänään. Anna paikkojesi tottua pikajuoksuun, loikkiin jne. Lopeta harjoitukset kesken, kun alkaa tuntua siltä, että väsymys vie liikkeen hallinnan. Aikuisurheilu on pitkän tähtäminen tekemistä, aikaa on, ja aikuisurheilija voi oikein harjoittelemalla kehittyä vuosien, jopa vuosikymmenien ajan. Rakenna ensin pohjia, peruskestävyyttä, perusvoimaa, liikkuvuutta, ja rakenna pikku hiljaa niiden päälle. Uudet liikkeet vaativat elimistöltä totuttelemista. Tee ensin esimerkiksi kevyt loikkaharjoitus ja kuulostele palautumistasi siitä.

edustusasu - SM-kilpailuissa olisi syytä käyttää seuran virallista edustuspaitaa, mutta ketään ei ole vielä hylätty paidan puuttumisen vuoksi. HKV:n asuja on myynnissä talvella Liikuntamyllyn 60 m maalin kohdalla olevassa kopissa, usein lauantaina aamupäivällä. Kesällä asuja on Eläintarhan kentän varastossa. Asutilauksia järjestetään myös silloin tällöin.

kansainväliset kilpailut - aikuisurheilun tai masters-sarjojen kilpailuja järjestetään PM-, EM- ja MM-tasolla. Tulosrajoja ei ole, mutta toisin kuin SM-kilpailuissa, osallistujan tulee EM- ja MM-tasolla olla kilpailupäivänä täyttänyt sarjan vaatiman iän. PM-kilpailuissa on sama sääntö kuin SM-kilpailuissa, eli samana vuonna täyttävät voivat osallistua sarjaan. Tampereella järjestetään vuonna 2022 aikuisurheilijoiden MM-kilpailut 29.6.-10.7: https://world-masters-athletics.com/news/tampere-confirms-dates-for-2022-wma-world-championships/

kaverit - vaikka tässä puhutaan kilpailuista ja harjoituksista, parasta aikuisurheilussa ovat kaverit. Aikuisurheilijat muodostavat kannustavan yhteisön, jossa kehittyä yhdessä ja josta löytyy liikunnallisia esikuvia. Monelle SM-viestit ovat vuoden kohokohta, kun saa juosta joukkueelle ja kannustaa muita. Terveiden elämäntapojen lisäksi yhteisöllisyys on pitkän iän salaisuus.

kilpaileminen - aikuisurheilua voi harrastaa, vaikka ei kilpailisikaan. Kilpailuja on toisaalta monentasoisia - seuran omista aina kansainvälisiin arvokisoihin. Omaa kunnon mittaaminen aina silloin tällöin voi antaa harjoitteluun uutta potkua ja fokusta. Aikuisurheilukilpailut ovat mukavia, leppoisia tapahtumia.

kilpailukalenteri - SUL:n alaiset kilpailut löytyvät osoitteesta kilpailukalenteri.fi. SAUL:lla on oma kilpailukalenterinsa, joka löytyy sivuilta saul.fi.

lisenssi - aikuisurheilukilpailuita varten ei tarvita lisenssiä. Sen sijaan SUL:n alaisiin kilpailuihin usein tarvitaan, varsinkin kilpailukalenterin kautta ilmoittautumiseen.

Pomppu-ukot - järjestää korkeushyppykilpailuja lähes viikottain ympäri vuoden. Ilmoittautua voi paikan päällä, ei kisamaksua. Aina välillä on lisälaji, esimerkiksi pituus, kuula, kesällä kiekko.

SAUL - Suomen aikuisurheiluliitto järjestää 30+-sarjojen yleisurheilukilpailuja, eri lajien klinikoita, matkoja kansainvälisiin kisoihin.

SM-kilpailut - SAUL:n järjestämiin SM-kilpailuihin ei ole tulosrajoja, vaan kaikki aikuisurheilijat voivat osallistua kisoihin. Osallistujan tulee kuulua SAUL:n jäsenseuraan, esimerkiksi HKV:hen. SM-kisoissa on sarjoja viiden vuoden välein alkaen 30-vuotiaista. Sarjaan voivat osallistua saman vuoden aikana sarjan ikärajan täyttävät.

SUL - Suomen urheiluliitto järjestää lasten ja yleisen sarjan kilpailuja. SUL:n lisenssin voin ostaa SUL:n sivuilta. HKV:n nimissä voi ostaa lisenssin, kun urheilija on lisätty HKV:n jäsenrekisteriin.

tilastopaja - viimeisten kilpailujen tulokset näkyvät tilastopajan sivulla, maksamalla saa näkyviin vuositilastot kaikissa, myös aikuisurheilijoiden sarjoissa.

vakuutus - HKV:n aikuisurheilijat vakuuttavat itse itsensä.

Askarruttaako aikuisurheilussa jokin? Lähetä kysymyksesi: mika.siimes@nemokustannus.fi